Skaza białkowa u dziecka – jak sobie z nią radzić?
Skaza białkowa dotyka coraz więcej maluchów. Schorzenie bardzo utrudnia życie zarówno dzieciom, jak i rodzicom, ale przestrzegając kilku prostych zasad można nauczyć się z nim żyć. Dziecko ze skazą już od najmłodszych lat powinno spożywać wyłącznie starannie wyselekcjonowane pokarmy.
Jeśli karmisz piersią, zrezygnuj z jedzenia wszelkich produktów mlecznych, kurzych jaj oraz czerwonego mięsa.
Kiedy dziecko zaczyna już jeść samodzielnie, powinnaś zwracać szczególną uwagę na produkty, które wywołują u niego uczulenie. Nie zawsze jest to tylko krowie mleko, które najczęściej wiążemy ze skazą białkową. Najlepiej, jeśli założysz specjalny zeszyt, w którym będziesz zapisywać, co jadło Twojego dziecko. W ten sposób szybko wychwycisz produkty, które wywołują uczulenie i będziesz mogła wyeliminować je z diety malucha.
Pokarmy, które najczęściej są przyczyną uciążliwych objawów to oprócz mleka :
- jajka,
- soja,
- pszenica,
- orzechy,
- ryby i skorupiaki.
Pamiętaj też o tym, by starannie czytać skład wszystkich produktów, które podajesz swojemu dziecku. Często zdarza się, że te, które z pozoru wydają się niewinne zawierają pochodne szkodliwych produktów i mogą wywołać silne objawy uczuleniowe. Eliminując kolejne produkty z diety dziecka, musisz mieć na uwadze to, że powinna być ona prawidłowo skomponowana.
Jeśli masz z tym problemy, skorzystaj z porady profesjonalnego dietetyka.