Zwiększenie odporności dzięki świeżo wyciskanym sokom

Sposobów na zwiększenie odporności jest bardzo wiele.

Można hartować organizm chociażby poprzez ćwiczenia. Stosować diety, unikać konkretnych produktów.

Pić lub jeść w określonych porach roku różnego typu artykuły żywnościowe, które sezonowo wspomogą nasz organizm.

Te wszystkie działania, mogą ale niestety nie muszą być skuteczne. Jest jednak metoda, która regularnie stosowana daje niemal 100% efekty poprawy odporności. Polega na regularnym piciu świeżo wyciśniętych soków z owoców i warzyw. (więcej informacji na blogu Vita-My)

Naturalne lekarstwa w świeżo wyciskanych sokach

Picie tranu, jedzenie czosnku czy wyrzucenie z diety wszelkich szkodliwych substancji, jest oczywiście dobrym i chwalebnym krokiem ku poprawieniu swojej odporności. Jednak, aby to wszystko szło w dobrym kierunku, należy tego typu działania wspomóc. W tym wypadku, bardzo skuteczna jest terapia poprawy odporności poprzez picie świeżo wyciśniętych soków.

Najważniejsze zalety świeżo wyciskanych soków

Przyswajalność. Jeśli wykluczymy uczulenia, to soki są najlepiej przyswajalnym produktem żywieniowym. Świeżo wyciśnięty sok działa niczym naturalny bionik poprawiający odporność. W świeżo wyciśniętych sokach znajdują się wszelkie możliwe witaminy i mikroelementy. Organizm w postaci soku, wszystkie te składniki przyswaja od razu. Rozkładają się one w identycznym stopniu, co świeżo gotowane warzywa czy owoce z tym, że mają nawet do 40% więcej witamin i składników mineralnych.

Proces gotowania czy parzenia warzyw lub owoców w pewnym procencie zabija właśnie witaminy i składniki mineralne. Szacuje się, iż gotowane warzywa mogą stracić nawet 1/3 wszystkich swoich pozytywnych składników.

Warzywa i owoce, z których sok jest wyciskany za pomocą wyciskarki, nie traci tych wartości. Produkty nie są narażane na wpływ temperatury, przez co ich najważniejsze składniki odżywcze zachowują pełnię wartości.

Łatwiejsza dbałość o odporność dzięki świeżym sokom

Picie świeżych soków jest polecane absolutnie każdemu. Jednak są grupy osób, które na infekcje, zakażenia czy ogólnie osłabienie organizmu są bardziej podatniejsi.

  1. Dzieci – Dla nich picie świeżo wyciskanych soków powinno być obowiązkowe. Taki sok nie tylko wspomaga rozwój całego organizm, ale co ważne sprawia, że młody organizm w przyszłości nie będzie podatny na infekcje. Dzieciom najlepiej jest podawać soki warzywne. Te owocowe np. w przypadku soków wyciskanych z cytrusów trzeba rozcieńczać z wodą, gdyż ich smak może być zbyt cierpki.
  2. Osoby po urazach, po przebytych chorobach – Świeżo wyciskany sok z warzyw lub owoców, przez wielu lekarzy i dietetyków jest uważany, za taki sam element wsparcia rehabilitacji organizmu co ćwiczenia. Soki to nie tylko uzupełnienie diety, która po wypadkach czy urazach powinna być odpowiednio dobrana. Świeży sok służy, jako budulec, ma poprawić wydolność organizmu a także zwiększyć efektywność rehabilitacji. Bardzo ważne powinno być picie soków u osób, którym usunięto śledzionę czy po urazach wielonarządowych. Soki poprawiają odporność takich osób, które po tego typu urazach, mają ją osłabioną.
  3. Osoby starsze – One powinny traktować świeże soki z warzyw i owoców, jako wsparcie swojego leczenia farmakologicznego. Wiadomo, że większość osób starszych zażywa leki. Sok z warzyw działa niczym naturalna osłona wątroby i żołądka. Poprawia także detoksykację organizmu, która jest niezbędna po tym jak osoby zażywają przez dłuższy czas jakieś leki.
  4. Osoby aktywne fizycznie – ta grupa osób powinna stosować świeżo wyciskane soki, jako uzupełnienie diety. Takie soki doskonale nawadniają organizm a także uzupełniają go o wszelkie substancje, które wraz z ćwiczeniami fizycznymi są spalane z organizmu.

Wspomaganie odporności powinno być niezależne od stanu zdrowia czy aktywności fizycznej, jednak wymienione grupy są bardziej podatne na różnego rodzaju problemy z odpornością i w ich przypadku, picie świeżo wyciskanych soków z warzyw i owoców powinno być sukcesywne.

Zdrowie w kilku szklankach soku

Oczywiście picie soków z warzyw i owoców powinno być optymalne dla potrzeb organizmu. Takie napoje powinniśmy traktować, jako uzupełnienie diety a nie jako jedyny element pożywienia. Zaszkodzić piciem samych soków sobie nie możemy, ale winniśmy pamiętać, iż z sokami dostarczamy organizmowi witamin i substancji mineralnych. One natomiast w przypadku nadmiaru przewartościowania mogą być wydalane np. wraz z moczem.

Najlepiej jest zachować zwykłą racjonalność, co do picia soków ze świeżych warzyw lub owoców. Pijmy ich tyle, ile naprawdę potrzebuje nasz organizm, pamiętając przy tym, że nadmiar nie tyle w tym przypadku zaszkodzi, co może okazać się zwykłym „przedobrzeniem”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *